Kadernota 2022-2025

menu

Ontwikkelingen

Onze uitgangspunten bij regionale samenwerking zijn kwaliteitsverbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing. In deze paragraaf melden we kort de bijzonderheden voor 2022 en de jaren daarna.

Gemeenschappelijke Regeling West-Brabants Archief (WBA)
Met het nieuwe e-depot (digitale archieven) garandeert het WBA een efficiënter en effectiever gebruik aan haar deelnemers en gebruikers. De regierol die wordt verwacht van het WBA bij het e-depot wordt de komende jaren verder opgepakt.
In 2022 wordt een algehele evaluatie van het WBA gehouden. Hierbij wordt onder andere bepaald of de bestaande verdeelsleutel, volgens de hoeveelheid overgebrachte papieren archieven tot 1997, moet worden aangepast door de overbrenging van digitaal gevormde archieven naar het e-depot.
Door de komst van bijvoorbeeld de nieuwe Archiefwet en de Wet Open Overheid wordt de samenwerking tussen het WBA en haar deelnemers nog intensiever de komende jaren.

Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB)
Een van de risico’s bij de BWB is de invloed en opkomst van no cure no pay bureaus. Dit zorgt voor een aanzienlijke verhoging van het aantal waardebezwaren en proceskosten. In de begroting 2022 wordt rekening gehouden met een stijging van 40% van het aantal bezwaren ten opzichte van 2020. Bij een ongewijzigd beleid zal de stijging vele malen hoger zijn. De BWB streeft naar de verbetering van het product onroerendezaakbelasting. Onder andere de kwaliteit van de data is sterk verbeterd. Ook wordt de communicatie met de inwoners en bedrijven sterk verbeterd. Het aantal waardebezwaren zal hierdoor niet verminderen. Het moet wel leiden tot een stabilisatie van de proceskosten.

Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst West-Brabant (GGD)
GGD West-Brabant werkt voort aan haar strategische ambities uit de Agenda van de Toekomst (vastgesteld in 2019). Zij wil hiermee een bijdrage leveren om de gezondste regio van Nederland te worden. Kernpunten blijven gelijke kansen op gezondheid voor iedereen, preventie en een gezonde en veilige leefomgeving als basis voor een gezond leven. Daarbij heeft GGD West-Brabant oog voor de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis en de impact van corona op de Publieke Gezondheid. Tot slot zet GGD West-Brabant zich in voor een eigentijdse, toekomstbestendige en meer gedigitaliseerde dienstverlening.

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB)
De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Dit is een ingrijpende wijziging. De regelgeving voor de fysieke leefomgeving wordt gewijzigd en gebundeld in één wet. De inzet van de wetgever is om het wettelijk verplichte basistakenpakket (VTH) beleidsneutraal om te zetten. De OMWB geeft in de kaderbrief 2022 aan dat desondanks rekening moet worden gehouden met een kostenstijging.
De OMWB heeft na aandringen van een aantal deelnemers een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor kosteneffectiviteit. Het Dagelijks Bestuur ziet mogelijkheden om het kostenniveau in de jaren 2022 en 2023 met 4 à 7 % naar beneden bij te stellen. Hierbij maakt de OMWB een voorbehoud van mogelijk hogere kosten in verband met de Omgevingswet.

Het uitgangspunt van Etten-Leur blijft om alleen het wettelijk verplichte basistakenpakket door de OMWB te laten uitvoeren.

Gemeenschappelijke Regeling ICT West-Brabant West (ICT WBW)
De overgang naar de nieuwe gezamenlijke infrastructuur gaat van start. De voorbereidende (lift)projecten zijn nagenoeg afgerond.
ICT WBW zet de lijn in om zich te ontwikkelen naar een regieorganisatie waarmee zij hun dienstverlening optimaliseren. In de loop van 2022 volgt een nieuwe visie over de dienstverlening na 2024.
Per 1 januari 2022 treedt de gemeente Bergen op Zoom uit de GR ICT WBW.

Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden en West-Brabant
De Wet veiligheidsregio's is geëvalueerd. Het is nog niet duidelijk op welke termijn de wet wordt aangepast en wat de gevolgen voor de VRMWB zijn. Elementen in de rechtspositie van de brandweervrijwilligers zijn in strijd met Europese wet- en regelgeving. Landelijk wordt gezocht naar een oplossing. Vanaf 2022 werkt de VRMWB deze oplossing uit.
Het doel in 2022 is de samenleving redzamer te maken. Daarom gaat in 2022 de Risk Factory van start. De Risk Factory is een gebouw (voormalige Dongecentrale in Geertuidenberg) waarin met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, phishing, verkeersveiligheid, groepsdruk en 1-1-2 bellen, kinderen en senioren (on)veiligheid ervaren én leren hoe te handelen.

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant (RWB)
De RWB werkt volgens haar actieprogramma 2019-2023 aan een krachtige regio op de thema’s economie, arbeidsmarkt, ruimte en mobiliteit. Het actieprogramma 2024-2027 wordt eind 2023 opgesteld. De “nieuwe” gemeenteraden (gekozen begin 2022) worden hierbij betrokken.

Gemeenschappelijke Regeling Nazorg gesloten stortplaatsen
In de periode 2022-2025 stijgen de kosten niet ten opzichte van het begrotingsjaar 2021. We verwachten dat zelfs dat de kosten voor Etten-Leur dalen. Het in 2019 gesloten convenant met de provincie wordt waarschijnlijk verlengd van 5 naar 10 jaar. Deze termijn wordt benut om een aantal onderzoeken uit te voeren die positief van invloed zijn op de nazorgkosten, zoals:

  • Het verlengen van de levensduur van de afdeklaag van de gesloten stortplaatsen met 25 of 50 jaar;
  • De mogelijke aanpassing van de Leemtewet waarbij de “eeuwigdurende” nazorg voor gemeenten komt te vervallen.

Ook zijn er inkomsten uit verhuur van:

  • de gebouwen en opstallen van de voormalige stortplaats Zevenbergen;
  • de ‘Bavelse berg’ van voormalige stortplaats Bavel-Dorst.