Kadernota 2022-2025

menu

Ontwikkelingen - Wmo

Bij de maatwerkvoorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zagen we in 2020 dat het aantal inwoners dat een beroep doet op de Huishoudelijke Ondersteuning en Begeleiding gelijk bleef. We verwachten dat dit het gevolg is van de coronacrisis. Inwoners zijn voorzichtig en terughoudend in het vragen van ondersteuning en proberen het zelf met behulp van het sociaal netwerk op te lossen.

In de eerste vier maanden van 2021 zien we al een verhoogde instroom bij de maatwerkvoorzieningen Begeleiding en Huishoudelijke Ondersteuning. We kunnen niet verklaren of deze stijging de zogenaamde inhaalzorg is die we verwachtten. Het kan eenmalig zijn. We weten niet of deze stijging zich het komende jaar voortzet. Door deze onzekerheid gingen we bij het bepalen van de hoogte van de bedragen uit van het niveau tot mei 2021. Dit betekent dat we voor Begeleiding € 225.000 en voor de Huishoudelijke Ondersteuning € 300.000 opnemen.

Wanneer de coronamaatregelen in Nederland versoepeld worden en de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, bestaat het risico dat de verhoogde instroom zich in de loop van 2021 voortzet. Omdat we dat nu nog niet zeker weten, kozen we er voor om vanaf mei 2021 geen rekening te houden met een verdere stijging. Bij de tweede bestuursrapportage 2021 beoordelen we of aanpassing van de begroting nodig is.

Voor het realiseren van de afgesproken besparingen werken we aan het terugdringen van de kosten van de Wmo. In het bijzonder sturen bij de maatwerkvoorziening Begeleiding. Dit doen we door nog sterker te sturen op resultaten bij onze aanbieders en door de toegang strakker te organiseren. Hiervoor zetten we 18 maanden 1,5 extra formatie in. Deze kosten dekken we uit de ontvangen coronacompensatie. Hierdoor kunnen we de kosten voor de maatwerkvoorziening begeleiding dit jaar naar beneden bijstellen. Maar we sluiten zeker niet uit dat deze besparing teniet wordt gedaan door een verhoogde instroom voor (duurdere) maatschappelijke begeleiding.